Informatii utile

Imprimare

 Informatii utile

 

 

Informatii utile Moinesti

 

 

Date generale

Poziționare geografică: Municipiul Moinești este situat în partea de nord-vest a județului Bacău, la 45 km distanță de municipiul Bacău și la 8 km distanță de Comănești;

Componența: Moinești - centru administrativ, cartiere: Hangani, Vasâiești, Lunca-Dealu Mare, Lucăcești, Micleasca, Albotești și Gazarie;

Căi de acces: DN 2G, legături cu mun. Bacău (45 km.), oraș Comănești (8 km.), DN 11A: oraș Tîrgu-Ocna (30 km.), stațiunea Slănic Moldova (46 km.), mun. Onești (45 km.); cale ferată Moinești-Comănești;

Suprafața: 5490 ha, ~55 kmp;

Populația: ~21500 locuitori (date partiale Recensamint 2011), din care 65% persoane apte de muncă.

 

Web:

www.turismmoinesti.ro

www.moinesti.ro

 

e-mail:

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ;

Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ;

Edili:

Primar:

Ing. Viorel Ilie, 47 de ani, Partidul Conservator;

 

Viceprimar:

Jr. Valentin Vieru, 47 de ani, Partidul National Liberal;

 

 

PREZENTARE GENERALĂ

Municipiul Moinești este așezat în bazinul mijlociu al sistemului de râuri Trotuș-Tazlău, într-o zonă cu bogate resurse naturale (petrol, cărbune, ape minerale curative). Cele 10 izvoare cu ape minerale din "Parcul Băi", cantonate pe pârâul Gâzu, precum și microclimatul ozonat al zonei, lipsit de pulbere nocivă, însoțite de frumusețile reliefului și florei locale, pledează pentru statutul de stațiune balneoclimaterică. Pe lîngă toate acestea, municipiul Moinești cunoaște o intensă viață spirituală și sportivă, precum și o dezvoltare continuă a instituțiilor școlare. Ca atare, municipiul are certe perspective de dezvoltare urbanistică, economică și turistică, dorindu-se ca el să devină un centru balneoclimateric important, preferat de turiștii autohtoni, dar și de cei din alte localități ale țării sau din străinătate.

Prima atestare documentară a localității este datată 1437 și primul document în care Moineștiul este nominalizat ca târg este acela din anul 1832, când avea 188 de case și 588 de locuitori. Târgul Moinești era un loc de întâlnire între locuitorii, de pe Valea Trotușului și Valea Tazlăului, a celor veniți din Transilvania, aici existau izvoare de păcură, exploatări forestiere, alte produse mestesugărești și agroalimentare. Aici s-a născut, în 1896, poetul și eseistul de renume mondial Tristan Tzara (Samuel Rosenstock), fondatorul Dada, o mișcare contestatară în artă.

În anul 1921 Moineștiul devine comuna urbană și odată cu acest eveniment crește funcția lui administrativă - Moinești era reședința comunei urbane și în același timp reședința plasei Tazlău. În anul 2001 orașul Moinești a fost declarat municipiu. Cea mai veche mențiune despre existența și exploatarea petrolului în România se referă la localitatea Lucăcești, astăzi parte componența a orașului Moinești, de pe Valea Tazlaului Sărat; primele distilerii de petrol din țară sunt menționate în prima jumatate a secolului al XIX-lea la Gazarie, cartier al orașului Moinești. În bazinul petrolifer al Moldovei s-a forat prima sondă mecanică din România (în 1861) și printre primele din lume. La Moinești a fost instalată a patra mare rafinărie din țară (1923); din toate acestea reiese faptul ca începuturile industriei petroliere în țara noastră au avut loc pe meleagurile moineștene.

Turism și agroturism

Municipiul Moinești are șanse reale de a se alinia în rândul stațiunilor balneoclimaterice atât datorită peisajelor naturale cât și numeroaselor izvoare de ape minerale curative. Municipalitatea a demarat deja un proiect prin care să se obțină Licențele de Explorare și de Exploatare a acestor ape minerale cu proprietăți curative. Zona în care se află municipiul dispune de numeroase atracții turistice între care se remarcă:

 • Parcul Băi (unde se află izvoarele cu ape minerale curative)

 • Parcul cu Pini (2 pensiuni, căsuțe camping, teren tenis)

 • Cetățuia (cetate dacică atestată arheologic)

 • Dealul lui Ghindaru (unde arheologii au descoperit artefacte ale culturii preistorice (pre Cucuteni) cu o vechime de peste 6000 de ani)

 • Monumentalul Monument Dada (opera artistului Ingo Glass, inaugurat 1996, la celebrarea centenarului nașterii artistului Tristan Tzara)

 • Casa Kaddish si Cimitirul Evreiesc (unde cea mai veche piatră tombala cu text recognoscibil este datată 1692)

 • Lacul Tarnița-cel-fără-de-fund

și, în imediata proximitate a municipiului:

 • Mănăstirea Stirigoi (aflată într-un peisaj sălbatic, înconjurata de păduri seculare)

 • Salina Tîrgu-Ocna,

 • Stațiunea Slanic Moldova si

 • Centrul de Cultură Rossetti-Tetcanu (unde a creat compozitorul de talie internațională George Enescu).

Deasemenea, putem menționa tradițiile locale, gastronomia specifică și ospitalitatea proverbială a moldovenilor. Administrația locală este preocupată de promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare pentru creșterea atractivității zonei ca destinație turistică. În acest sens, sunt încurajate investițiile în domeniul energiei eoliene (orașul este, practic, înconjurat de dealuri), amenajarea unor tabere și cantonamente sportive, a unui centru de tratament balnear, bazine de înot acoperite (pe locul actualului strand existent), campinguri, baze sportive de vară, trasee forestiere, trasee montane, atv-uri, mountainbike, restaurante cu specific local, centre de vânătoare, de pescuit ș.a.

Cum ajung in Moinesti ?

Cu avionul:

La 47 km. de Bacău - Aeroportul Internaţional "George Enescu" Bacău este cel mai important aeroport din Moldova, fiind principala poartă de acces către Europa de Vest.

Pentru a verifica orarul zborurilor, puteţi accesa:

Site aeroport: www.bacauairport.ro,

E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Telefon: +40 234 575 362

Fax: +40 234 575 366

Informatii Aeroport: +40 234 554 559

Adresa: Str. Aeroportului nr. 1, Bacău 600324

 

Cu trenul:

Pentru a obţine informaţii directe despre cea mai bună posibilitate de călătorie a dumneavoastră, vă rugăm să apelaţi la Agenţiiile de voiaj C.F.R.

Site: www.cfr.ro

Site: www.mersultrenurilor.ro

 

Cu maşina:

În municipiul Moineşti, accesul rutier se poate face pe următoarele drumuri naţionale şi judeţene:

DN 2G: Comăneşti Moineşti Bacău, cu legături către Braşov şi Oneşti (DN 11A)

DJ 117: Zemeş Moineşti.

 

Cartiere componente:

 • Hangani, 266 ha cu 1.341 locuitori

 • Văsâiești, 226 ha cu 1.581 locuitori

 • Lunca-Dealu Mare, 306 ha cu 880 locuitori

 • Lucăcești, 248 ha cu 1.434 locuitori

 • Găzărie, 182 ha cu 1.005 locuitori

Vizitatori - 13795
Accesari   - 27834